Liquid Lemur

liquid_lemur

För en tid sen hade jag förmånen att lära känna en kille bland många andra som lockades till Dreamlinux. Han har varit värd till min webbplats från första början och har gett mig stöd och hjälp när jag behövde det som mest.

Vi lärde känna varandra genom att hjälpa andra på Dreamlinux forumet. När jag startade mitt företag upphörde min tid på forumet, men Ed (känd som Palemoon) fortsatte att stödja forumet och även hjälpa utvecklarna bakom kulisserna.

Ed lämnade Dreamlinux för att starta på egen hand och påbörjade utvecklandet av sin egen OS som heter Liquid Lemur. Liquid Lemur är baserad på en release från Debian som heter squeeze.

Liquid Lemur är i ett tidigt skede av sitt liv som en distribution, men går igenom de allmänna stegen som alla Linux distributioner gör innan en ny version släpps till allmänheten.

Det vill säga - det finns en procedur för utveckling av OS från den dag tanken är väckt till den dag vi kan använda den som ett stabilt OS. Dessa faser kallas "Alpha" "Beta" och "RC" (Release Candidate).

Så snart en "alpha" version är klar för testning lämnas den ut till alla som vill testa den. Testarna ger en bra beskrivning av vad som måste ändras innan utvecklingen ska fortsätta. Detta görs främst på feedback via forum.

Det är därför forum är en viktig del av alla distributioner. Det är på forum som ett utbyte av idéer om förbättringar, önskemål om extra mjukvara etc ska göras. Som jag redan har påpekat - dessa forum består i stort sett av Linux-entusiaster som brinner för att hjälpa och förbättra utvecklingen av en Distro tills alla är nöjda, de flesta problemen har retts ut och ett stabilt operativsystem kan släppas.

Jag låter Ed förklarar om Liquid Lemur:

Liquid Lemur är en anpassad Debian Squeeze distro som inkluderar den senaste stabila xfce4, Kairo docka, Liquorix och Debiankärna och massor av anpassade skript / konstverk. Den skapades för att fylla det tomrum som lämnades av andra i samma klass. Målet var enkel ... skapa en ganska snabb och funktionell Xfce distro, som också var glädjande för ögonen. Liquid Lemur var aldrig tänkt att vara en "nybörjardistro". Men skulle någon känna till Linux ska kunna komma underfund med systemet. Vi erbjuder också hjälp, via denna webbplats, till dem som kan behöva det. Samtidigt accepterar vi hjälp och tips från andra som kan ha mer erfarenhet ... för vi är inga "experter".

Lemur är en slags hybrid. Med bitar från många andra distributioner för att bygga ett mer komplett paket. Det är bara ett småbarn i distrovärlden, men fortsätter att utvecklas med varje release. Vi välkomnar idéer och förslag från samhället. Även om vi inte använder dem, kommer vi åtminstone att lyssna.

Namnet Liquid Lemur kom från att jag ville ha ett namn som förmedlar attityd, kurage, hastighet, intelligens, skönhet och gemenskap. En Lemur är allt detta och mer. Jag visste att Lemur skulle vara en del av namnet men jag hade ingen aning om vad jag skulle lägga till för ord, så jag googlade på en plats där man anger en massa ord och det skapar ett namn. Lång historia kort så fanns Liquid Lemur i den långa listan över möjliga namn, och det fångade min blick.

För närvarande använder vi Xfce4.6.x men planerar att ha Xfce4.8.x innan vi släpper Liquid Lemur 1,0. Vi hade planerat att använda det tidigare, men det fanns vissa fel/problem med Xfce4.8 som måste lösas först. När "vi" känner att Xfce4.8 är stabil nog för användning i produktion, kommer det att läggas till Liquid Lemur.

Ett annat mål för Liquid Lemur är att ge en grunddistribution från vilken man kan bygga sin egen skrivbordsmiljö med en knapptryckning. För detta ändamål skapade vi Easy-utgåvor (numera känd som Easy Lemur) som gör att man kan installera olika anpassade inställningar och tillägg. Det har också några verktygsskript för att upprätthålla Liquid Lemur och göra det lättare att uppdatera/ uppgradera. Easy Lemur app är funktionell, men inte komplett. Vi finjusterar fortfarande och hoppas på att den ska vara klar innan vi släpper Liquid Lemur 1,0.

Liquid Lemur är fortfarande ett småbarn i distro världen och lite ojämn i kanterna. Men, kommer tack vare forumet för Liquid Lemur att bli bättre ... i själva verket har redan.

En sak jag kan säga om Ed är att han är en arbetsnarkoman. Han verkar aldrig ta en paus och finner alltid tid att svara på frågor, frågor etc både på forumet och via e-post. Hans engagemang gör denna satsning en säker sak!

Naturligtvis har Ed haft mycket stöd från vänner och bekanta som han träffat genom sitt intresse för Linux. Det är villigheten hos andra att bidra till att utveckla distributioner som Liquid Lemur som gör Linux väldigt speciell!

Jag kommer att noga följa utvecklingen av Liquid Lemur och rekommenderar varmt alla med Linux erfarenhet att ta en titt och ge det ett försök.

Lycka till Ed!