Linux (Forts)

Hur som helst, tack vare Ari Lemmke en av Torvalds kollegor på Helsingfors universitet, så blev det Linux. Det tog ett tag för Linus att vänja sig vid det nya namnet, men han höll med till slut

opensuse

Linus publicerade kärnan under sin egen licens. Denna licens hade en begränsning av kommersiell verksamhet. Detta främjade inte utvecklingen av kärnan och Linus föreslog vid en senare tidpunkt att släppa den under GNU General Public License.

mandriva

Under GNU kunde utvecklarna av både GNU och Linux arbeta för att integrera GNU komponenter med Linux för att göra en fullt fungerande och fritt operativsystem.

gentoo

Många Linux-distributioner har funnits sedan starten. Versioner såsom Slackware, Redhat, och Debian har mycket stabila system. Många utvecklare utnyttjar denna stabilitet och utvecklar sina egna versioner baserade på dem.

linux_mint

Jag skulle vilja ägna en liten del till några av de nyare versionerna som har sina rötter i de äldre.

 

Ubuntu är förmodligen den mest användarvänliga Linux-baserade operativsystemet på marknaden idag.

ubuntu

Ubuntus framgång beror på sydafrikanska entreprenören Mark Shuttleworth som har investerat många miljoner av sina egna pengar för att utveckla och underhålla Ubuntu. Ubuntus rötter ligger i den välkända Linuxbaserade operativsystemet Debian.

Det finns ett antal ättlingar till Ubuntu och var och en av dem erbjuder en annorlunda upplevelse. En av dessa är Kubuntu som har fått sitt namn från en skrivbordsmiljö som heter KDE. Det finns flera skrivbordsmiljöer att välja på

kubuntu

Några av de andra versionerna inkluderar Edbuntu (för utbildning), Mythbuntu (hemmabio), Ubuntu Studio (för multimedia redigering och skapande), and Xbuntu (skrivbordsmiljön Xfce).

Klicka på namnen och ikonerna för att gå till deras webbplatser för att ta reda på mer om vad de erbjuder.