Minix

Lite senare, år 1987, skrev Andrew S. Tanenbaumprofessor i datavetenskap en klon av Unix kallas Minix (Mini-UNIX). Han utvecklade Minix främst som ett läromedel för sina elever som var intresserade av hur ett operativsystem fungerade.

De tidigare versionerna har enbart använts som undervisningsmaterial som nämnts, men den senaste versionen Minix3 är helt annorlunda som utvecklarna påpekar ...

minix

"MINIX 3 lägger till det nya målet att bli användbart som en seriöst system på datorer med begränsade resurser och för tillämpningar som kräver hög tillförlitlighet"

Du kan läsa mer om ursprunget för Minix genom att klicka på Andrews namn, eller klicka på ikonen för att besöka Minixs hemsida!

Linux

tux

Linus Torvald , examinerad i datavetenskap från Helsingfors universitet, introducerades till Unix 1990 då han återupptog sina studier vid universitetet efter en kort tid i den finska armén.

redhat

Linus är väldigt blygsam om tiden han skrev Linux-kärnan. Han har uttryckt irritation på bekostnad av universitetets datorer och detta var en del av anledningen till att han bestämde sig för att skriva kärnan.

Hans första dator var en Commodore VIC-20 och sedan en SinclairQL. Linus sägs ha ändrat SinclairQL för att tillfredsställa sina personliga behov.

slackware

När han skulle välja ett namn för sin kärna ville Linus döpa kärnan till Freax. Freax är också en lek med ord. I detta fall - Ordet "freak" blev "free" och var blandad med "X" från Unix och det blev Freax

debian
fedora