BSD (Berkley Software Distribution)

Ett annat företag som heter Berkeley Software Distribution fortsatte med att utveckla sin version av Unix som kallas BSD.

freebsd

BSD utvecklades främst av en forskarstuderande vid Berkeley - Bill Joy. Den första BSD version som kom kallades helt enkelt 1BSD .

netbsd

Utvecklingen av Unix-baserade operativsystem har tagit många svängningar under åren och det finns flera versioner som bär BSD ursprung i deras namn som FreeBSD, NetBSD och OpenBSD.

openbsd

De olika versionerna koncentrerar sig på olika områden av dator-användning. FreeBSD koncentrerar sig på enkel installation för PC-typ hårdvara. NetBSD på många olika CPU-arkitekturer och slutligen OpenBSD på områden av säkerhet.

dragonflybsd

För dig som vill bygga din egen hemserver - så är FreeNAS för dig. FreeNAS förvandlar en vad som annars skulle ha varit en kasserad dator till en NAS (Network Attached Storage) för alla dina personliga filer.

freenas

Om detta är något för dig - då kan DatorNissen hjälpa dig. Ytterligare information kan hittas här.

Det finns flera skrivbordsversioner baserade på FreeBSD. De är utformade för att ge dig en användarvänlig upplevelse. Jag vill påpeka att alla Unix, Linux, Windows-baserade operativsystem kräver att man lära sig lite för att göra din upplevelse en trevlig sådan.

desktopbsd
pcbsd

Min idé är att ge dig tillräckligt med information för att reta din aptit. Om du är intresserad av att testa BSD oavsett version - klicka på enskilda ikoner som leder dig direkt till deras webbplatser, eller klicka helt enkelt på länken nedan för att komma direkt till BSDs huvudsida.