Nu kommer det en hel del information om Windows 10. Jag ska försöka att göra informationen lättförståelig för er eftersom allt kring denna version av Windows OS (Operativsystem) kan vara svårt att förstå sig på med alla små detaljer.

 

Om det finns frågor efter det att ni läst så kan ni antingen skicka sms, e-post, eller ringa till mig och jag ska göra mitt bästa att svara på alla frågor så bra jag kan.

 

Ni kanske har hört om Windows 10 och den släpptes den 29:e juli.

Vad innebär det för er som kunder...?

Nästan alla av er som har antingen Windows 7 eller Windows 8, 8.1 har fått en liten ikon nästan längst ner till höger i systemfältet som kan ser ut som bilden nedan:

Om man klickar på ikonen så öppnas en sida där man kan reservera en gratis uppdatering för datorn och sedan uppgradera datorn till Windows 10.

 

Om ni inte har sett en sådan ikon så kan det vara pga. att din dator är mycket ouppdaterat.

 

Om ni har frågor kring uppdateringar så ta kontakt med mig och jag kan förklara vad som ska göras…

Ska ni uppdatera till Windows 10?

Under åren har Microsoft släppt versioner av Windows OS (Operativsystem) som är bra och dåliga.

 

Många har upplevt att Windows XP var bra och det var den!

 

Windows Vista å andra sidan var inte så bra och tillslut släpptes Windows 7 som var baserad på Windows Vista men en klar förbättring som har varit väldigt bra!

 

Sedan kom Windows 8. Ni flesta vet vad jag tycker om Windows 8. Microsoft upptäckte ganska så snart att många var missnöjda pga, bl.a en annan typ av meny, miljö osv. De släppte en ny version pga. av alla klagomål som blev Windows 8.1 – men det var inte heller något vidare bra!

Sedan dess har de jobbat med en helt ny version som blev Windows 10.

 

Microsoft säger att det inte kommer flera versioner av Windows OS (Operativsystem) efter Windows 10. Istället blir det stora uppdateringar. Just nu är det för tidigt att veta precis vad detta innebär för oss som användare, men Microsoft kommer att berätta mera om detta så småningom.

 

Jag råder till lite försiktighet med att uppdatera till Windows 10. De första veckorna kommer att visa hur det fungerar och vilka problem som har upptäckts och åtgärdats etc.

 

Jag rekommenderar att ni väntar minst två till tre månader innan ni tar det steget.

 

Ni som har Windows 7 har support för era datorer fram till april 2020. Ni behöver inte uppgraderar till Windows 10 om ni inte vill det.

Utan att vara allt för teknisk vill jag tala om för er vad som gäller angående uppdateringen till Windows 10

Jag personligen (och många som håller på med reparationer, installationer osv) har aldrig upplevt att uppgradera från en Windows version till en annan ar bra.

Det är alltid bättre att installera en ren version av ett operativsystem och inte en blandning av två olika. MEN i detta fall för att få denna så kallade gratis uppgradering till Windows 10 måste man uppdatera den version man har just nu.

 

När man uppgraderar från till exempel Windows 7 till Windows 10 kommer en aktivering av Windows 10 licensen ske för den dator ni uppgraderar.

 

Microsoft säger att aktivering sparas på deras serverar ifall att man behöver byta ut den gamla hårddisken till en ny vid ett senare tillfälle.

*Notera: Detta gäller bara för den dator du upp-graderar. Windows 10 gratis uppdatering är bunden till den hårdvara i datorn som ni uppgraderar. Ett utbyte av en hårddisk brukar inte vara något problem – men i de fallen att det inte fungerar smidigt måste man ringa till Microsoft och får hjälp av dem.

Vad tycker DatorNissen att ni ska göra?

För att allting ska fungera på bästa sätt rekommenderar jag att ni backar upp era filer och återställer datorn till fabriksinställningar utan att ha kvar era användaruppgifter och sedan uppdaterar datorn till dagens datum innan ni uppgradera till Windows 10.

 

De flesta datorer som köps på butiker idag har en så kallad återställningspartion ifall att datorn får problem i framtiden.

 

Många av er har skapat återställningsskivor när ni först köpte datorn som kan användas för att återställa datorn till fabriksinställningar (till den dagen ni köpte datorn)

 

Jag vet att för många av er att detta kommer ni att behöva hjälp med och då ska ni i så fall ringa till DatorNissen.

Efter att ni har uppgraderat era datorer till Windows 10

Det finns olika regler för olika versioner av Windows 7, 8, 8.1- men för ni flesta när ni har uppgraderat till Windows 10 kan ni i fall att hårddisken bli dålig installera en ren installation av Windows 10 som på en ny hårddisk och kunna aktivera den enligt vad Microsoft har sagt!

*Notera: Bara på den dator ni har uppgraderat från Windows7, 8, och 8.1.

Gratislicensen (uppgradering till Windows 10) håller så länge era datorer fungerar. Om datorn slutar fungera – då dör licensen med datorn.

 

Jag vill säga att det finns mycket information att hämtas från Microsofts egna webbsidor angående uppgraderingen.

Slutligen

Jag vill inte gå in alla detaljer kring uppgraderingen pga. för det första är det en hel del att skriva och för den andra det är bättre att ni ta kontakt med mig och jag kan gå in i detaljerna angående precis den dator ni har!